Урок - конференція «Азбука обміну речовин»
Урок - конференція «Азбука обміну речовин»
Мета: розкрити роль різних сполук та хімічних елементів у обміні речовин, який постійно відбувається
між організмом людини та середовищем існування, показати їх вплив на процеси життєдіяльності.
Обладнання: саморобні таблиці:
1. Зміни за добу в організмі
людини;
2. Поширення хімічних
елементів;
3. Вміст хімічних елементів
у клітині;
4. Добовий раціон харчування
дітей ;
5. Вміст води у живих
організмах;
6. Склад молока;
7. Амінокислотний склад білків;
8. Організм людини та
хімічні елементи;
9. Вміст хімічних елементів
у винограді;
10.
Ліки від усіх
хвороб;
11.
За тверезий спосіб
життя;
12.
За 1 рік при
курінні виділяється…
13.
Куріння шкодить
вашому здоров’ю;
Вислови видатних
людей:
«Тютюн завдає шкоди
тілу, руйнує розум, отупляє цілі нації»
Оноре де Бальзак
« Ніколи
не слід пити…» П.Славейков
«Ми п'ємо за здоров'я
одне одного, і при цьому кожен з нас губить власне»
Д. Джером, англійський письменник.
«Пияцтво принижує людину, віднімає в неї
принаймні розум і зрештою
перетворює її на тварину» . Жан
-Жак Руссо.
«Важко уявити собі ту благотворну зміну, що сталася б в усьому житті
людському,
якби люди перестали одурманювати й отруювати себе горілкою, вином, тютюном і опіумом» Лев
Толстой.
«Від паління
тупієш. Воно несумісне з творчою роботою.» Йоган В.Гете.
« Палій
пускає ворога у свої уста, який викрадає
його мозок».
Англійське прислів’я.
План проведення
Слова ведучого
-1,12, 48, 50
Представник ЦСУ
-2, 13, 22, 40
Біохімік –
3,7,18
Фізіолог –
5,10,19
Лікар – 4, 11.
34
Фізіотерапевт –
9, 33, 41
Дієтолог – 6,31,
36, 49
Хімік – 8, 14,
16
Нарколог – 17,
24, 42. 47
Агроном – 15,
25, 27
Ендокринолог –
20, 26, 46
Гомеопат – 21,
30
Стоматолог – 23,
28, 44
Еколог – 29, 32, 37
Радіобіолог
- 35, 39
Психолог – 38,
43, 45.
Ведучий.
1. Нашу наукову конференцію ми
присвячуємо питанню зв’язку організму
людини з навколишнім середовищем, а конкретніше - ролі різних речовин, хімічних
елементів в процесах життєдіяльності людського організму. Розглянемо вплив цих
сполук на здоров’я людини, її працездатність, самопочуття, настрій. У
конференції беруть участь провідні спеціалісти в області дослідження людського
організму, лікарі, агрономи, радіобіологи, ендокринологи та ін. вчені - практики, працівники ЦСУ.
Будь - який
живий організм нерозривно пов'язаний з
навколишнім середовищем, його життя повністю залежить від обміну речовин і
енергії між організмом та довкіллям. У організм рослини, тварини чи людини
постійно надходить їжа та кисень такі
необхідні для здійснення життєвих процесів. Сучасна наука за допомогою
мічених атомів розкрила шляхи перетворення поживних речовин в живих
організмах, що переконує нас в
постійному оновленні речовин в тілах. Протягом нашого життя майже всі клітини нашого
тіла змінюються кілька разів. За рік тільки кров оновлюється повністю 3
рази. Щосекунди витрачаються матеріали,
з яких побудовані клітини. Чим
активніше життя організму, чим вище
робоче навантаженню органів, тим енергійніше протікають процеси регенерації.
Представник ЦСУ 2. Професор 0.П.М'ясников провів облік тих
змін, що відбуваються за 1 добу
в організмі людини масою 70 кг:
- розщеплюються 125 грамів білків, 70
г жирів, 450 г
вуглеводів і виділяється 12 600 Дж енергії,
- поглинається 460 л кисню і виділяється 403
л вуглекислого
газу,
- гине і замінюється 450 млрд.
еритроцитів, до 30 млрд.
лейкоцитів, до 430 млрд. тромбоцитів,
- гине і відновлюється 50% епітеліальних клітин шлунка і
кишечника,
- гине і відновлюється 1/75 клітин скелету, 1/20 клітин
шкіри та ін.
Підраховано,
що за 75 років життя людина в
середньому вживає: 2,5 т білків, 1,3 т жирів, 17,5 т вуглеводів, 75 т води і 300 кг солі. Якщо все це повантажити у
вантажні автомобілі по 5 т з кожен, то таких автомобілів потрібно 20. Уявляєте
? Це потребує лише 1 людина!
Біохімік 3. Основою
життя є білки. До складу всіх живих істот входять білки. Вони становлять від 50
до 80% всіх органічних речовин клітин. Білки
містяться у складі міжклітинної рідини,
лімфи, плазми крові. 1/5 м’язів - це білки, в мозку вони складають 1/12 маси. Навіть у емалі зубів є білок. До складу білків входить 20 видів амінокислот,
які по-різному поєднуючись можуть утворювати безліч комбінацій, тому кожен вид, кожен індивідуум має свій специфічний набір білкових молекул.
Із білків та інших складових частин
побудовані ферменти, гормони, вітаміни, такі
важливі в обміні речовин. Якщо організм не отримує в складі їжі достатньої кількості білків, то це може привести до тяжких захворювань або
й до смерті. Добова потреба в білках - 100 г , при важкій роботі - 150 г.
Лікар 4. Чим
старіший організм, тим менші потреби з білках. Особливо небезпечний білковий
голод для дітей. Це ослаблюй дитячий організм, викликає глибокі психічні
розлади, 12 незамінних амінокислот, які не синтезуються в нашому організмі
повинні надходити разом з їжею (табл.)
Це продукти рослинного і тваринного походження: м'ясо, пшеничне та житнє
борошно, гречана крупа, молоко, зерна бобових культур - гороху, сої, квасолі, а
також горіхи, насіння соняшника та ін. Саме в них містяться незамінні амінокислоти.
Якщо їжа не містить достатньо білків, це може викликати затримку росту, недокрів’я,
випадання волосся та ін. негативні
явища.
Фізіолог. 5. До складу
живих організмів входить жир та жироподібні речовини ліпіди. В організмі людини в середньому міститься 9 кг жиру. Наш власний жир
утворюється із тих жирів, які містилися в рослинній та тваринній їжі.
Жири можуть відкладатися про запас
- під шкірою, у сальнику, в області тазу, якщо енергетичні витрати невеликі, а
при посиленій фізичній роботі і
недостатньому надходженні їжі жири ці розщеплюються, забезпечуючи організм
необхідною енергією та водою. Адже при розщепленні 100
г жирів виділяється 110 г води, тому верблюд
тривалий час може обходитись без води в пустині, якщо він мав запаси жиру в
горбах.
Дієтолог. 6. Людині потрібно 100 г жиру щоденно, при чому
половина кількості - рослинного походження.
Адже рослинні та тваринні жири взаємно незамінні. Рослинні жири - олії
активізують обмін речовин, попереджують ряд захворювань, містяться вони у
соняшниковій олії, оливковій, лляній чи кукурудзяній олії, в насінні та плодах
соняшника, конопель, горіхів. Недостатня кількість жиру скорочує життя, порушує
роботу мозку, знижує виносливість організму. Разом з жирами в наш організм
надходять жиророзчинні вітаміни А, Д,Е. Жироподібні речовини - ліпіди - лецитин, холестерин
містяться в живих організмах, входять до складу статевих гормонів.
Біохімік. 7. До
складу рослин, тварин входять вуглеводи.
Їх поділяють на прості та складні. До простих відносять глюкозу,
фруктозу, які містяться в плодах,
ягодах, в складі меду. У крові людини є
0,12 % глюкози. До складних вуглеводів - полісахаридів відносять сахарозу ( буряковий цукор ), лактозу
( або молочний цукор ), крохмаль,
глікоген, целюлозу. Вуглеводи - це своєрідне паливо для живої клітини. Також
виконують будівельні функції - утворюють
оболонки клітин. Добова потреба людини у
вуглеводах становить 400-500 г .
Хімік. 8. У
тілі людини до 3 кг мінеральних солей, з яких
5/6 знаходиться в кістках. До складу кісток входить фосфат кальцію, а самого
фосфору міститься близько 600
г в організмі кожного з нас. Особливе місце серед солей
займає хлорид натрію або кухонна сіль. У організмі дорослої людини її міститься
300 г .
Плазма крові - це 0,9 % розчин солі, іноді проводять вливання фізіологічного
розчину при значних крововтрата, щоб
запобігти зневодненню організму. Добова
потреба в солі для здорової людини - 15 г . При вживанні рослинної
їжі в умовах жаркого клімату або влітку потреба зростав до 20 - 25 г . За рік людина вживає до 5,5 кг солі. Хронічна
нестача солі в організмі може привести до головокружіння, запаморочення,
порушення серцевої діяльності, різкому скороченню виділення травних соків, пониженню
апетиту, зменшенню кількості води в крові та органах. Щоденна добавка 3-4 г солі в їжу знімає ці
хворобливі прояви.
Фізіотерапевт. 9. Але
надлишок солі також може зашкодити здоров’ю - порушується робота серця, нирок, виникають набрякання ніг, загальна слабкість, підвищується кров’яний тиск. Особливо
шкідливий надмір солі при гіпертонії. За
свідченнями лікарів японці найбільше вживають сіль і вони ж мають найвищий
рівень тиску крові. Якщо у вас хворі нирки або високий тиск, то добова потреба в
солі повинна становити лише 7-8
г . Грудні діти
нормально розвиваються без добавки солі в їжу. Вони одержують її з молоком матері, в
одному літрі якого міститься 0,1 г хлориду натрію.
Фізіолог. 10. У
організмі людини містяться й інші солі. Солі калію, як і солі натрію впливають на вміст води в
тканинах. Вони підтримують слабо лужне середовище крові, певний осмотичний
тиск крові. Йони натрію є складовою частиною поту, який оберігає наш організм
від перегрівання. Калій потрібний для нормальної збудливості нервової системи
та м’язів нашого тіла. Він міститься в
клітинах у вигляді іонів К+ . Ці іони активізують ферменти білкового
синтезу, зумовлюють нормальний ритм серцевої діяльності тварин і людини, а в рослинах беруть участь в процесах фотосинтезу.
На йони калію та натрію багаті бобові
культури, картопля, яблука та виноград.
Лікар. 11. Солі
кальцію - головна складова частина скелету. Вони впливають на ріст клітин, на
процеси зсідання крові, активізують фагоцитоз. При недостачі солей кальцію у
малих дітей розвивається рахіт. Головне джерело солей лужних металів і кальцію це фрукти та овочі. Багато
кальцію міститься у молочних продуктах: молоці та сиру. Особливо корисні
фруктові соки. Кальцій являється
антагоністом калію, він зустрічається в
організмі у вигляді іонів Са2+.
Входить до складу клітинних мембран. Багато солей кальцію міститься в кістках,
у зовнішньому скелеті водоростей, молюсків, коралових поліпів.
Ведучий. 12. Для організму важливий не лише певний вміст
різних солей, але й нормальне співвідношення між різними солями.
Підвищення концентрації солей створює
несприятливі умови для житті клітин. Нервові закінчення сприймають ці зміни в
крові та тканинній рідині через головний мозок. З'являється спрага. Вживання води
понижує надлишок солей до норми, надлишок води та солей виводиться з організму
з потом та сечею.
Представник
ЦСУ 13. У організмі дорослої людини масою 70 кг міститься до 50 кг води, а тіло
новонародженої дитини складається на 3/4
з води. Вміст води у різних органах неоднаковий. Мозок містить 86% води, печінка 70.%, кістки 20%, серце
80%, легені і нирки до 70% , у крові 83% води. Приблизно 15% води знаходиться у зв’язаному стані в різних органах. Вода життєво
необхідна.
Під час голодування людина може втратити увесь свій
жир, 50% білків, але втрата
тканинами 10% води - смертельна. З віком у організмі зменшується вміст води. Щодоби
людині потрібно приблизно 2 л
води. Але для нормальної життєдіяльності потрібно в 5 разів більше. Де ж тканини беруть цю воду? Вони створюють її самі за
рахунок окиснення поживних речовин
їжі.
Хімік. 14. Для
повноцінного життя організмам потрібні не лише білки, жири, вуглеводи, вода,
солі, але й різні хімічні елементи,
як у вільному стані, так і у вигляді різноманітних сполук. Із 108 хімічних елементів періодичної системи у клітинах
людини виявлено понад 60. Але вміст їх різний, одних елементів багато, інших -
мало. Особливо поширені у живих організмах 4 елементи, їх називають
макроелементами, це Оксиген, Карбон, Гідроген, Нітроген. Їх вміст становить
( в % від сухої маси клітини ) :
О - 65-75%, С -
І5- 18%, Н – 8-10%, N – 1.5 -3%. В сумі це становить
майже 98 %, а на 8 елементів S, P,CI, K, Mq, Na, Ca, Fe
припадає І,9%.
І тільки 0,1 % становлять
решта хімічних елементів, хоч це не означає,
що вони відіграють малозначну роль в житті організмів. Якихось інших елементів, ніж в природі, в організмі людини не виявлено, хоча в живих
організмах найбільше не тих елементів, які
найпоширеніші у природі (табл.. ) Оксисен, Силіцій, Ферум, Алюміній, Кальцій
та ін. Але С, О, Н, N у різних поєднаннях утворюють усю різноманітність
органічних речовин - вуглеводів, жирів, білків,
ферментів, вітамінів, тому ці 4
елементи називають органогенними.
Агроном. 15. Фосфор
входить до складу багатьох життєво важливих сполук: АТФ, нуклеїнових кислот
ДНК, РНК, деяких ферментів, фосфатів кісткової тканини і т.д. Фосфор входить до
складу клітин мозку, тому академік Ферсман назвав його " елементом розуму і
життя ". У організм людини
надходить фосфор з рослинною їжею, бо
для рослин характерне мінеральне живлення. Під дією ґрунтових бактерій фосфорні
добрива краще засвоюються рослинами, фосфор переходить до рослинного організму,
ці рослини поїдаються тваринами і ті одержують необхідну кількість фосфору.
Хімік. 16. Сульфур
входить до складу амінокислот цистину і цистеїну, вітаміну В, деяких ферментів. Сполуки сульфуру утворюються у печінці людини як продукти
знешкодження отруйних речовин.
Нарколог.17. Натрій
зустрічається в організмі у вигляді іонів Na+ , він підтримує осмос у клітинах, сприяє подразливості.
Натрій впливає на синтез гормонів,
підтримує кислотність на сталому рівні.
Біохімік. 18. Магній в живих клітинах рослини входить до складу
хлорофілу, утворює солі з пектиновими речовинами. Він активізує вуглеводневий та енергетичний обмін
у тварин та людини, сприяє синтезу ДНК,
отже, він відіграє важливу роль у збереженні спадкових ознак живих організмів.
Магній необхідний для правильного
функціонування м’язів та нервів, бере участь у формуванні кісток. За день
людина повинна споживати не менше 400 мг Магнію. Майже половину добової потреби
можна задовільнити хлібом та крупами,
зеленими листками овочевих культур.
Фізіолог. 19. Ферум -
складова частина гемоглобіну крові людини і більшості хребетних тварин. Основна
фізіологічна роль феруму - участь у процесах тканинного дихання, фотосинтезу,
кровотворення. Ферум – складова частина багатьох ферментів, які знаходяться у
печінці та селезінці. Після Чорнобильської катастрофи збільшилася кількість
хворих на анемію, недокрів’я через знижений вміст Феруму в крові. Тому лікарі
рекомендують вживати препарати феруму, а також їсти свіжі яблука, абрикоси, житній
хліб, гречану крупу, салат, шпинат . Певний запас Феруму зберігається в білку феритині, який міститься
в печінці та селезінці.
Ендокринолог. 20. Купрум
(мідь) зустрічається в організмі тварин, рослин і людей. Він важливий для
процесів кровотворення, синтезу гемоглобіну, цитохромів. Щодоби в організм
людини в їжею надходить до 2 мг купруму.
Нестача Си у харчуванні
спричиняє порушення кровотворення, у
хворих тварин розвивається хвороба « лизуха», при цьому спостерігається анемія, розлад травлення, втрата апетиту, захворювання
серця. Купрум є своєрідним каталізатором внутрішньоклітинних процесів.
Найбільше
Купруму міститься у безхребетних тваринах восьминогах, кальмарах, устрицях та інших молюсках. У їхній крові Си
виконує функцію Феруму – переносить кисень та вуглекислий газ, входить до
складу блакитного пігменту гемоціаніну. Тому
деякі головоногі та ракоподібні мають блакитну кров. У вищих тварин та
людини Купрум може накопичуватися у
печінці, нирках. А у ракових клітинах навпаки, вміст Купру му знижений.
Гомеопат. 21. Мідь
дуже важлива для організму. Підвищений її вміст виявлено у диких лісових
яблуках ( кислицях ), суниці, ягодах терену, материнці, звіробою, особливо багато міді у столових буряках. При нестачі її в організмі людини сповільнюється утворення гемоглобіну і настає
анемія – недокрів’я , руйнуються
кровоносні судини. Також іони міді пригнічують згубну дію збудників
холери, правцю, дифтериту та інших інфекційних захворювань.
Представник ЦСУ 22.
Елементи, які у дуже малих кількостях зустрічаються в живих організмах, називають мікроелементами. Сполуки
мікроелементів вносять з грунт разом з добривами. З грунту вони вбираються
рослинами, а з рослинною їжею потрапляють в організм людей чи тварин. У
винограді виявлено такі мікроелементи: Бор,
Іод, Бром, Силіцій, Арсен, Алюміній, Стронцій, Барій, Рубідій, Манган, Купрум, Цинк,
Молібден, Ванадій, Титан, Станум, Плюмбум, Талій і навіть ... Радій.
Стоматолог. 23. У
організмі людини мікроелементи
нагромаджуються в певних органах і
тканинах, зокрема, Іод - у щитовидній
залозі, Нікол - у підшлунковій залозі, Кадмій
- у нирках, Хром , Аргентум та Молібден -
у мозку, Манган - у серці, Станум - на
язиці, Плюмбум - у довгих кістках, Арсен
- у нігтях і чоловічому волоссі, Аурум -
у жіночому волоссі, Стронцій - у хребцях, Барій -у пігментній оболонці очей,
Цинк – у зубах.
Нарколог. 24. У нашому організмі є
фермент ксантиноксидаза, відкритий ще у 1889-1891
роках українським біохіміком
Горбачевським. У складі ферменту є 8 атомів Феруму і 2 атоми Молібдену.
Він прискорює азотний обмін, сприяє утворенню сечової кислоти, яка й виводиться
з організму. Якщо цієї кислоти утворюється багато ( при зловживанні чаєм,
кавою, шоколадом, м’ясом птиці, а також
при старечій немочі ), то нирки не встигають її виводити і тоді нерозчинні солі цієї кислоти -
уреати - відкладаються у суглобах, сухожиллях, що спричиняє подагру.
Агроном. 25. Цинк
необхідний для нормального росту, цвітіння та плодоношення рослин. У тварин та людини Цинк входить до складу близько 30 ферментів.
Він є в еритроцитах крові і прискорює виділення вуглекислого газу з крові у
легенях. Багато цинку у рослинах,
зокрема, у подорожнику – 0,02%, у Фіалок до 0,06%.. Виявлено його в
грибах. У золі деяких молюсків до І5% цинку. У людському організмі його 0,001%, найбільше в зубах. Є цинк у статевих залозах,
печінці, мозку, підшлунковій залозі, нервовій системі. Щодоби людині потрібно
по 15 мг цинку, який надходить з їжею.
Ендокринолог. 26. Кобальт
входить до складу вітаміну В12, де його міститься 4,5%. Цей вітамін
накопичується переважно у печінці, селезінці, кістковому мозку. При нестачі
його хворіє серцевий м’яз, розвивається тяжке захворювання – злоякісне
недокрів’я. Справжньою коморою біометалу кобальту є тваринна печінка, столовий
буряк, морква, морська капуста, ягоди вишень, чорниця, ожина, терен, шипшина,
бузина, суниці, чорна смородина, шовковиця.
Але при надмірному надходженні кобальту в організм людини,
то може статися отруєння. Надлишок кобальту виявляється у зміні забарвлення
волосся – воно стає блакитного чи
синього кольору. Колись кобальт додавали до пива, щоб воно довше
зберігалося, не псувалося і не пінилося.
Але згодом виявилось, що такий напій негативно впливає на організм
людини, викликає серцеву недостатність.
Агроном. 27. Марганець
спільно з магнієм бере участь в процесах перенесення фосфат-аніонів, при передачі генетичної інформації. Вони прискорюють утворення хлорофілу та
вітаміну С у клітинах рослин. При внесенні мікродобрив, які містять марганець, підвищується врожайність цукрових буряків,
озимої пшениці, бавовни, конопель,
овочевих культур, полуниць. З цими продуктами марганець надходить в організм
людини.
Стоматолог. 28. Для нормальної життєдіяльності потрібен
Фтор. Він входить до окладу зубної емалі у вигляді фторид-фосфату кальцію, тому
емаль тверда і міцна. Якщо в їжі чи воді
не вистачав фтору, то фторид-іони емалі замінюються на хлорид - іони або
гідроксид-іони і емаль стає крихкою, відбувається руйнування зубів - карієс.
Коли ж Фтору дуже багато, то розвивається інше захворювання - флюороз або крапчастість
емалі, що також супроводжується руйнуванням зубів, вони тріскаються і кришаться.
У місцевостях, де мало фтору, питну воду
фторують. Найпотужніша установка фторування води є у Німеччині, у заполярному Норильську
теж є така установка. При дефіциті у
воді фтору можна користуватись зубними пасками «Жемчуг» або «Фтородент».
Еколог . 29. До важливих
мікроелементів належить йод. З нашому організмі він входить до складу гормону
тироксину, що виробляється щитовидною залозою, вміст його 20-50 мг. Коли йоду
мало, то щитовидна залоза починає більше виробляти тироксину, при цьому дуже розростається, що викликає
захворювання базедову хворобу. При
недостатку йоду в певних місцевостях, наприклад, в районі Прикарпаття,
в їжу вживають йодовану кухонну сіль, або йодують воду, добавляючи лише 1 г йоду на 100 тис. л води. На йод багаті такі продукти харчування: ламінарія - морська капуста, боби, горіхи,
шпинат, морська риба, молоко.
Вживання йоду в невеликих дозах поліпшує обмін речовин, тонізує м’язи , поліпшує статеву функцію, служить
профілактичним засобом розвитку
атеросклерозу. Йодидні добрива підвищують вміст йоду в с/г рослин. Помічено:
якщо коровам дають морські водорості, то в них зростає надій
молока, а у овець - швидше виростає вовна.
Гомеопат. 30. Встановлено, що зміна концентрації мікроелементів у організмі
людини часто свідчить про
можливі захворювання. Так, на ранніх
стадіях хвороб печінки та селезінки різко змінюється концентрація цинку в крові. У певних видах ракових пухлин вміст міді
, марганцю і цинку значно вищий,
ніж у здорових тканинах. Порушення
концентрації мікроелементів може викликатися стресами, вагітністю, хірургічними
операціями, а також неповноцінним харчуванням ( наприклад, вживанням білого хліба замість чорного, при виключенні з раціону овочів і фруктів). При
термічній обробці продуктів
харчування, або при зберіганні їх у металевій чи пластмасовій упаковці, частина
мікроелементів вилучається, а іншими може забруднюватись. Вивченням ролі
мікроелементів займається нова галузь науки біонеорганічна хімія, піонерами в цій галузі були українські вчені
Яцимірський та його співробітники
в Інституті Фізичної хімії АН України. Цими питаннями нині цікавляться вчені
різних країн світу.
Дієтолог. 31. А я хотів
би розповісти про важливість молока. Молоко - цінний продукт харчування, за словами Павлова « їжа, приготовлена самою природою». За даними археологів,
ще 5 тис. років тому люди вживали молоко. Але довгий час воно було лише
ласощами і навіть ліками. Особливо
корисне молоко кіз та овець. У складі
молока: 87% води, 4% жиру, 3% білків,
4,7% молочного цукру. У ньому є солі Феруму, Алюмінію, Магнію, Натрію, Фосфору, вітаміни А, С, Д, групи В. А всього у молоці зустрічається 20
вітамінів, 10 ферментів, всього до 200 корисних для людини речовин, які
легко засвоюються організмом. Корисне не лише свіже молоко. З давніх часів у
Індії існує приказка: пий кисле молоко і
проживеш довго. Сучасна молочна промисловість випускає багато молочнокислих
продуктів: простокваша, кефір, ацидофілін
та ін. Молоко вживають у різному вигляді. Є згущене, сухе молоко, різноманітні
молочні суміші для дітей. Сухе молоко використовують для лікування
дизентерії. Ціниться стерилізоване молоко, його миттєво нагрівають до 1500
С і моментально охолоджують, тому воно не втрачає якостей натурального сирого
молока, але довше зберігається свіжим.
Еколог. 32. А мені б хотілося поговорити про іншу сторону обміну
речовин, що відбувається між середовищем і нашим організмом. Адже у наш організм
можуть надходити різні речовини не лише з продуктами харчування, а й з повітрям
через органи дихання чи шкіру, при контакті з забрудненим середовищем. Ці
речовини можуть бути шкідливими,
отруйними, викликати різні
патології. Органічні сполуки Плюмбуму поступають через шкіру та слизові оболонки, а також з їжею та водою, а неорганічні
сполуки - через дихальні шляхи в складі
повітря з вихлопними газами транспорту. До 90% викидів сполук Плюмбуму в атмосфері утворюється при згоранні бензинів
з домішками його. Поглинутий Плюмбум потрапляє у кров, відкладається в
кістках, печінці, нирках. Це негативно впливає на нервову та кровотворну
системи і може спричинити смертельне отруєння.
Фізіотерапевт. 33. У навколишнє середовище поступає кадмій при добуванні та переробці
сировими, при спалюванні побутових відходів.
У організм людини кадмій надходить з їжею, якщо вона виготовлена з
рослин, які росли неподалік від промислових підприємств і там, де багато пилу та вугілля. Кадмій може потрапити
в організм через органи дихання. Він спричиняє тяжке захворювання нервової
системи і кісток. Вперше у 1956 р. в Японії спостерігалось захворювання кісток
ітай - ітай, спричинене вживанням рису, який вирощувався на відходах гірничодобувної
промисловості. Хвороба протікала з деформацією скелету, гострими болями в
попереку, переломами кісток, ребер під час кашлю.
Лікар. 34. Ртуть (меркурій) може потрапити в організм
при вдиханні парів, разом з їжею та через шкіру. У організмі ртуть циркулює в крові, може відкладатись в печінці, нирках,
селезінці, тканинах мозку. Сполуки Меркурію легко проникають у плід через
плаценту і материнське молоко, що небезпечно для грудних дітей. Із організму
ртуть виводиться дуже повільно через нирки, кишечник, піт. За 70 днів організм
може вивести лише половину ртуті. При отруєнні
ртуттю уражається ЦНС, розвиваєтеся емоційна нестійкість, дратівливість, знижується
працездатність, спостерігається порушення
сну, тремтіння пальців, головні болі і
навіть облисіння. Характерною ознакою отруєння ртуттю - поява по краях десен кайми синьо-чорного кольору.
Радіобіолог. 35. Надзвичайного впливу зазнало все живе після Чорнобильської катастрофи. Минуло
вже 23 роки, але забруднення радіонуклідами дуже велике. Навіть у США гриби містять радіонукліди,
що тоді говорили про Україну! Під час ядерного вибуху в атмосферу виділилось
безліч радіоактивних ізотопів, особливу небезпеку становлять Іод,
стронцій - 90, цезій -
137, плутоній та ін. Йони осідають на грунт, проникають у рослини і по ланцюгах живлення
потрапляють до нашого організму. Це може викликати променеву хворобу. Тому
дехто відмовляється від вживання м’яса, молока дістаючи консервоване дитяче харчування
закордонного виробництва. А це призводить до гіповітамінозів, діти хворіють на
анемію та ін. Є речовини, які здатні
виводити радіонукліди з організму. Це пектини, які знаходяться в яблуках,
сливах, різних овочах і фруктах. Треба більше
вживати продуктів, багатих на калій ( антагоніст цезію - 137 ), міститься він в
картоплі, петрушці, бобових, абрикосах, винограді. Щоб зменшити вміст стронцію - 90 слід більше
вживати сполук кальцію, який міститься в яйцях, твердому сиру, молочних продуктах, крупах, продуктах моря.
Дієтолог. 36. Особливо корисна капуста. З неї слід
приготовити салат разом з морквою, заправити олією - це підвищує опірність
організму радіоактивному впливу, інфекційним захворюванням, канцерогенним
факторам. Дуже корисна не лише білоголовкова
капуста, а й кольрабі, броколі, брюсельська та
ін.
Багато
радіонуклідів поглинають гриби, особливо маслюки, польські гриби, лисички, боровики, опеньки, тому перш ніж готувати з них страви, їх потрібно двічі прокип'ятити по 10 хв, злити воду і лише тоді смажити до готовності.
Краще менше
вживати і лісових ягід, а віддати перевагу садовим: малині, суниці, аґрусу,
корисна обліпиха, чорноплідна горобина. Є спеціальні рецепти приготування
лікувальних чаїв для тих, хто постраждав від Чорнобильської аварії.
Еколог. 37. Але не тільки Чорнобиль загрожує нашому благополуччю
та здоров’ю. Невірно організоване невміле господарювання теж може негативно
вплинути на наш організм. Я маю на увазі
непродумане використання отрутохімікатів, пестицидів і навіть добрив на полях, огородах,
в садах. Ці речовини виявлені навіть в Антарктиді, за десятки тисяч км
від місця їх використання чи виробництва. Тривалий час вони зберігаються у ґрунті,
потрапляють у рослини і разом з рослинною
їжею надходять в організм тварин чи людини. Можуть викликати тяжкі
отруєння чи захворювання, невралгічні порушення, лейкемію. Деякі є канцерогенними - викликають
ракові хвороби. Тому слід досконало знати про властивості всіх
препаратів, що використовуються в с/г виробництві, дотримуватись строків і
правил їх зберігання, використання, дотримуватись доз внесення та правил ТБ при
роботі з ними. Слід створювати препарати безпечні для людини, але ефективні у
боротьбі з комахами - шкідниками, і швидко
розкладалися в природі на безпечні речовини за один сезон. Треба ширше використовувати біологічні методи
боротьби з шкідниками без використання отрутохімікатів.
Психолог. 38. Ми можемо
отруїтись не лише отрутохімікатами.
Багато дорослих людей, підлітків зловживають курінням, зашкоджуючи не
лише своєму здоров’ю, а і тим, хто їх оточує. Вони теж
пасивно курять, поглинаючи
близько 200 отруйних речовин, що містяться в складі тютюнового диму. Особливо
небезпечні серед них: чадний газ, нікотин,
синильна кислота, аміак, формальдегід,
бензпірен та інші. Бензпірен може викликати ракові захворювання. Для
курців характерні хронічні запалення легень, кашель, туберкульоз, бронхіальна
астма, стенокардія та Ін. небезпечні хвороби. Нікотин діє на центральну нервову
систему, це своєрідний наркотик, який викликає звикання. Куріння знижує
ефектність заучування, зменшує точність
обчислень, обсяг пам’яті , спричиняє головний біль, знижує працездатність,
дратівливість. Один курець може отруювати багатьох присутніх, тому куріння -
це добровільна повільна смерть, яку ми повинні зупинити, свідомо відмовившись від куріння.
Радіобіолог. 39. Підраховано, що в 1 мл тютюнового диму
міститься 600 тисяч дрібних пилинок сажі. Вони засмічують легені, затрудняють
дихання. Оксид миш’яку
є отруйною речовиною, що негативно діє на нервову систему та легені.
Вчені виявили у складі тютюнового диму
радіоактивні ізотопи : Полоній-210, Плюмбум-120, Вісмут-210, Калій-40. При курінні
відбувається випромінювання - β
і α -частинок, тому при
тривалому курінні може розвинутися рак
губів, гортані, легень та інших органів. У легенях курців виявлено у 7 разів більше радіоактивного
полонію, ніж у некурців, у печінці –у 3 рази, у серці – у 2 рази, у нирках –у
1,5 рази більше. Тютюнові отрути
руйнують вітаміни С, А, В6, В12. Вони викликають розвиток алергії у дітей, гіповітамінози,
затруднюють загальний розвиток дитячого організму.
Представник ЦСУ . 40. Статистика інформує: при курінні 25 % шкідливих речовин згорає, 25 % поглинає
сам курець, а 50 % потрапляє в
середовище чи приміщення, де курять. Підраховано, що за кожну хвилину на земній
кулі викурюється понад 500 тис. цигарок і сигарет. За даними Всесвітньої
організації охорони здоров’я (В003) населення
планети щорічно викурює понад трильйон сигарет. При курінні щорічно у атмосферу
викидається 550 тисяч тон чадного газу, 720 тон синильної кислоти, 108 тисяч
тон нікотину, 384 тисячі тон амоніаку, 600 тисяч тон дьогтю та ін.
речовин. Кожен курець, який за день
викурює 1 пачку цигарок (20 шт.) за 1
рік перетворює 117 тисяч квадратних сантиметрів паперу. Уявляєте,
скільки тисяч гектарів лісів ми пускаємо
за димом?! І заради чого?
Фізіотерапевт. 41. При
масовому поширенні куріння стає соціально небезпечним явищем. Курці не лише
забруднюють атмосферу, а і підвищують в ній вміст канцерогенних речовин, які спричиняють онкологічні
захворювання. І всі люди змушені дихати
таким отруєним повітрям. Це викликає головний біль, запаморочення,
серцебиття, розбитість тіла та загострення різних хронічних хвороб. Майже
третина населення планети потерпає від отруєння тютюновим димом, що зменшує
в свою чергу і середню тривалість життя. То чи варто курити?
Тютюнопаління мовою цифр:
• Смертельна
доза нікотину для людини – 50-75 мл. Випалюючи 20-25 сигарет на день, людина
дістає смертельну дозу.
• Кожні чотири
хвилини у США помирає людина, смерть якої зумовлена палінням сигарет.
• Палій живе на
6-8 років менше, ніж його ровесник, який не палить. Причина одна - надзвичайно
велика небезпека для здоров'я.
• Масове паління
спричиняє виникнення, розвиток та ускладнення перебігу ряду захворювань майже в третини населення землі.
• Палії щороку
викидають в атмосферу 720 т синильної кислоти, 384 тис. т амоніаку, 108 тис.
т нікотину, 600 тис. т дьогтю, понад 550 тис. т чадного газу та інших
складових частин тютюнового диму.
• Загальна маса
недопалків, кинутих де завгодно, досягає 2,52 млн тон.
• Щорічно у
світі від тютюнопаління гине 54 млн чоловік.
• Учень, який
палить, робить у 1,5 рази помилок більше, ніж до того, як почав палити.
• Число серцевих
скорочень під впливом паління збільшується на 30-40 ударів за хвилину.
• Кожна цигарка
містить 15 різних канцерогенних речовин, що викликають рак.
• Легені людини,
яка випалює пачку цигарок кожен день протягом року, містять один літр смоли.
• Кожна випалена
цигарка вкорочує життя палія на 8 хвилин.
• Причиною 19 %
усіх пожеж з людськими жертвами є сигарета.
• 90 % паліїв
визнають, що хотіли б кинути палити.
Нарколог. 42. Існує ще
одне соціальне зло, яке дурманить наш розум, робить нас дратівливими і злими,
жорстокими і безсердечними, заважає нам
повноцінно і радісно жити. Це
алкоголь - викрадач розуму. П’янство, на жаль, дуже поширене. Вживали спиртні напої ще 10 тис. років тому назад,
приготовляючи вино з винограду та інших фруктів. Вживання алкогольних напоїв
абсолютно змінює поведінку людини. Алкоголь поступає в органи травлення, зразу
ж проникає в кров, через кілька секунд надходить до мозку. Етанол пригнічує
центри кори головного мозку, які відповідають за сердечність, людяність,
доброту, готовність до самопожертви, правдивість і, нарешті, талант. Алкоголь
робить людину безвідповідальною, вона забуває про свої обов’язки,
втрачає професійні вміння і навики, стає байдужою до проблем сім’ї та
роботи. Зате кожен ковток алкоголю сприяє збудженню тих ділянок кори, де
приховані тваринні інстинкти та стремління : брехня, грубість, цинізм, підлість, хамство. А вся доброта і щирість п’яниць
- це награне бахвальство і омана. Для
таких людей втрачається реальність, вони живуть у вигаданому світі. Головна ідея їхнього життя - напитися
знову. Вони часто втрачають контроль над собою, своїми діями, словами, стають
соціально небезпечними, схильними до правопорушень. Часте вживання алкоголю
може привести до розвитку хронічного алкоголізму, коли навіть малі дози
спиртного викликають сп’яніння . Щоденні
похмілля спричиняють деградацію особи, помутніння пам’яті. Вони відчувають безпричинний страх, їх
переслідують різні видіння, галюцинації
вдень і вночі, такі люди схильні до самогубства. При цьому
потерпає не лише пияк, а й уся сім’я, діти, співробітники і врешті - решт вся
країна, бо втрачає працівника, сім’янина. Від спиртного гине вся нація, бо діти
успадковують від таких батьків слабке здоров’я і погані звички. " Посієш
звичку - пожнеш характер, посієш характер - пожнеш долю. " Так говорить
народна мудрість.
Тому слід виключити з уживання
алкогольні напої - ці наркотичні речовини, до яких легко звикає організм і
потребує все більших і
більших доз.
Алкоголь мовою цифр:
- У жінок
алкоголізм розвивається в 3-5 разів швидше, ніж у чоловіків. Як правило, у 87%
дітей алкоголіків також розвивається залежність від спиртного. Кожна третя
смерть на землі - від алкоголю.
- 5 % усіх
смертей у світі серед молоді віком від 15 до 29 років спричинені вживанням
алкоголю.
- Кожна четверта
смерть європейського чоловіка від 15 до 29 років пов'язана з алкоголем.
-
Щороку в Європі помирає від причин, обумовлених алкоголем, близько 55
тис. молодих людей.
- Від
алкогольної залежності у світі страждають 140 мільйонів осіб, в Україні - 1
млн.
-
У стані алкогольного сп'яніння відбувається: 20 % - побутових травм,
40-60 % - дорожніх травм та пригод, 50
% - усіх тілесних ушкоджень, 20 % -виробничих травм.
Психолог. 43. Іноді пиво називають рідким хлібом. Але користь від
такого «хліба» дуже сумнівна. У 1
л жигулівського
пива міститься: 907 г води, 37г алкоголю (етанолу), 43 г вуглеводів і лише 5 г білків.
Чому ж від пива поправляються? Ця
повнота не є ознакою здоров’я любителів
пива, а
сигналізує про порушення обміну
речовин. У них часто спостерігається захворювання «бичаче серце» - розростання серця
за рахунок заміни м’язової тканини
жировою, страждає печінка .
Стоматолог. 44. Недавно у Чехії почали випускати дитяче пиво, яке містило лише 1-2%
алкоголю. Воно солодке і смачне на смак,
не має гіркоти, тому швидко стало досить
популярним. Дорослі повірили у його користь і пригощали ним дітей. Але через 2 роки у дитячі поліклініки зросла кількість звернень схвильованих
батьків з хворими нащадками. Як
з’ясувалося, лікарі поставили таким дітям діагноз «початкова стадія
алкоголізму» або краще – алкогольна наркоманія.
Дитяче пиво негайно зняли з
виробництва і заборонили для вживання дітьми.
Пиво – стартовий майданчик на шляху до алкоголізму!
Психолог. 45. Учений-психіатр А.Форель вважав: « Пивний алкоголь діє
повільно і скрито, тим підступніше підстерігає людину.» А Бісмарк твердив, що від пива «делаются ленивыми, глупыми, бессильными». У ХІХ
столітті болгарський поет Петро Славейков писав: « Ніколи не слід пити, тому що
п’янство губить:
1. Гроші.
2. Час.
3. Характер
4. Здоров’я.
5. Незалежність
6. Гідність.
7. Почуття.
8. Самоврядування.
9. Повагу.
10. Спокій.
11. Добробут сім’ї.
12. Майбутнє дітей
13. Честь
Вітчизни.
14. Життя.
15. Душу.
Ендокринолог.
46. Таку ж наркотичну дію можуть викликати зерна снотворного маку, індійських
конопель ( гашиш ), листки американського куща коки, деякі отруйні гриби, або
опій - молочний сік з коробочок маку. Деякі наркотичні речовини одержані
штучним синтезом, це - етиловий спирт, хлсроформ, хлорогідрат, снотворні засоби
- люмінал та ін., сильнодіючі ліки, транквилізатори. Велику винахідливість
проявляють сучасні наркомани та алкоголіки, щоб знайти нові одурманюючі
засоби. Вони впливають на нервову систему. Спочатку наркотики викликають
приємні реакції: збудження, прилив сил, покращення настрою - це стан ейфорії.
Такий психічний стан шкідливий, бо це лише омана благополуччя, душевного
спокою, розслабленості. Організм прагне знову відчути таку злагоду і
умиротворення. А їх може знову викликати лише нова порція наркотиків, тому
зростає залежність організму від цих речовин, але для досягнення ейфорії вже
потрібні більші дози. При чому негайно, так як головні болі, озноб, тремтіння кінцівок, страшні болі у різних частинах тіла
стають дедалі нестерпнішими. Потрібно негайно прийняти нову дозу наркотиків,
щоб заглушити ці страждання. Це особлива форма голоду, яка пригнічує всі інші потреби організму - у їжі,
питві, спілкуванні, роботі. Така
психічна залежність від наркотиків підчиняє собі всю поведінку наркомана, їх волю.
Вони ідуть на будь-які жертви, можуть здійснити любі дії, готові зняти з себе
останній одяг чи винести все з будинку, щоб тільки отримати нову дозу наркотичної речовини. Така
людина не господар собі, вона раб наркотиків чи того, хто їх продає.
Нарколог. 47. Наркотичні речовини, уживання яких суворо заборонено і порушення заборони
карається законом: амфетамін, кокаїн,
барбітурати та транквілізатори, опіати, галюциногени та психоделітики, маріхуана, гашиш.
Галюциногени та
психоделітики - найсильніші психотропні агенти, до яких належать ЛСД, мескалін,
псилоцибін, буфотенін, що впливають головним чином на сприйняття навколишнього
світу, спотворюючи сприйняття форми, кольору, часу. Усе це дуже часто
супроводжується ідеями величі та переслідування. Результат - емоційні розлади.
• Марихуана й
гашиш - продукти переробки конопель. Це
найбільш поширені наркотики, що одночасно мають галюциногенну, збуджувальну та
ейфорізуючу дію. Великі дози можуть викликати агресивне поводження. Часто воно
буває результатом нездоланних імпульсів або маревної думки про переслідування.
Учител ь. Наркотики
мовою цифр:
• 107 тисяч
наркоманів зареєстровано по лінії МВС, проте реально наркозалежних у 10-15
разів більше, тобто понад 1 млн.
• 95 % - це молодь у віці від 15 до 30 років.
• 97 % наркоманів
уперше спробували наркотик з 12 до 20 років.
• Кожен п'ятий
наркоман - жінка.
• Дев'ять із
десяти повій - наркоманки.
• Приблизно 60
тисяч людей щорічно гине від наркоманії.
• Тільки 2 %
наркоманів виліковуються. Решта 98 % гинуть, в основному, не досягши 30
років.
• Якщо ситуація
кардинально не зміниться, то до 2015 року від населення України залишиться
п'ята частина.
Ведучий. 48.
Думаю, що ми детальне розглянули зв'язок організму людини
з навколишнім середовищем, вплив різних речовин на процеси
життєдіяльності. Яку ж пораду може дати
дієтолог кожному з нас, щоб харчування було повноцінним і сприяло зміцненню
нашого здоров’я, забезпечувало б високу суспільну активність,
продуктивну працю і хороший настрій на кожен день? Що обов’язково повинно
бути у добовому раціоні дітей та підлітків?
Дієтолог. 49. Спеціалісти радять: не менше як 300-400 г овочів (сирих, відварених,
або у салатах), 150 - 500г фруктів, 100-250 г соків з м’якоттю , 500 г молока та молочнокислих
продуктів, 100-200г м’ясних виробів, 40-50 г сиру, зокрема, твердого
10-15 г
, 40-50 г риби, 10-25 г олії, 30-60 г круп, яйце, 90-350 г білого та чорного
хліба. Періодично поряд з олією та маслом вершковим слід споживати свіже сало
15-25 г
на добу, яке багате на біологічно активну арахідонову кислоту. Тоді ваші діти
завжди будуть бадьорими, здоровими і життєрадісними, так як у складі
різноманітної їжі будуть отримувати всі необхідні поживні речовини, вітаміни, мікроелементи.
І майбутнє нашого суспільства буде світлим та райдужним.
Чим здоровіші діти, тим міцніша наша нація.
Ведучий. 50. На цьому ми закінчуємо нашу конференцію. Дякуємо
всім за активність, сподіваємося, що до наших порад прислухаються всі присутні.
Вони відтепер будуть правильно
харчуватись, вестимуть здоровий спосіб життя, не зловживатимуть курінням та
алкогольними напоями, проживуть довге і
щасливе життя. Дякуємо за увагу. До нових зустрічей!
Коментарі
Дописати коментар